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This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance dated December 13, 
2004. 

ISSUES 
 
1. Is the preparation of an automated substitute for return (ASFR) made under the 



authority of section 6020(b) considered an examination within the meaning of section 
7602? 

2. Does the ASFR unit have the authority to adjust its proposed or actual assessments 
based upon the delinquent original return that is voluntarily submitted by the taxpayer? 

3. Whether the Service should process a delinquent original return submitted by a 
taxpayer or ignore the information contained in that return? 

4. Currently, when an assessment based on an ASFR has been made against a 
taxpayer, and the taxpayer and spouse thereafter file a joint return, the original 
assessment is abated and a new assessment is made with a collection statute 
expiration date (CSED) date based upon the new assessment. The IRS Master File 
does not allow dual CSEDs on a joint return. Is this practice correct? 

CONCLUSIONS 

1. The preparation of a section 6020(b) return is not considered an examination within 
the meaning of section 7602. Further, any limited contact with a taxpayer to verify items 
on a taxpayer’s delinquent original return that does not extend to requesting and 
subsequently inspecting the taxpayer’s books and records is not an examination. 

2. The ASFR unit has the authority to adjust proposed or actual assessments based 
upon a return that is voluntarily submitted by the taxpayer. 

3. The Service should process a delinquent original return submitted by a taxpayer. 
Further, the Service should not ignore any information contained in the taxpayer’s 
return, and where appropriate, the Service may assess additional amounts of tax or 
abate if the original assessment is erroneous. 

4. The Service should not effectively extend the CSED by abating and then reassessing 
the same tax if a taxpayer files a delinquent original joint return. 

BACKGROUND 

The ASFR Program prepares automated substitutes for returns for individuals who fail 
to file or fail to adequately explain why they are not required to file after having been 
notified. The ASFR Program uses information from the Information Reporting Program 



(IRP) and the Information Return Master File (IRMF), combined with other internally 
available information, to calculate taxable income. IRM 5.1.11.6.5; IRM 5.18.2. 

After the computer system generates an ASFR, the Service sends a 30-Day letter to the 
taxpayer informing the taxpayer of the calculated tax and proposed penalties. The 
taxpayer may then agree to the liability (with or without payment) by signing the report 
enclosed with the letter, file the delinquent return, request an appeals conference, pay 
the balance due and file a refund claim, or simply do nothing. If the taxpayer does 
nothing, then after 30 days, the Service will issue a statutory notice of deficiency, and, if 
the taxpayer continues to take no action, the Service will assess the deficiency after 90 
days. 

ASFR audit reconsideration is the process the IRS uses when the taxpayer contests an 
ASFR determination by filing an original delinquent return. I.R.M. 4.13.1.2. The I.R.M. 
currently instructs that Exam determines and performs ASFR audit reconsideration. 

I.R.M. 5.18.1.9.154. This office has previously advised that whether the ASFR 
Reconsideration campus tax examiner can audit an ASFR in lieu of Exam is not a legal 
issue, but rather a business decision to be made by the Service. 

When a taxpayer files a delinquent original, processable return in response to the 30day 
letter, the statutory notice of deficiency, or even post assessment, the current ASFR 
practice is to process the return as is. This means to post the return to the Master File 
and set the assessment statute expiration date (ASED), regardless of the amount of 
income reported. Under prevailing procedures, an ASFR examiner may not change a 
return without the taxpayer’s agreement except for math error corrections below a 
certain dollar mark. IRM 5.18.1.9.154. Before processing the return, if the reported 
income is less than the ASFR income, the assigned ASFR tax examiner may contact 
the taxpayer (or, rarely, a third party) to inquire about the difference and try to verify the 
amount on the return or obtain the taxpayer’s agreement to the higher figure. Assuming 
the variance is not resolved, the return is nevertheless processed as is. Once the return 
is formally processed, it is classified for examination purposes, and a minority of returns 
over a certain threshold are referred for examination. 

If the delinquent original return is filed pre-assessment, unless it is referred for 
examination, it is processed for assessment (if a balance-due return) or refund; if the 
delinquent original return shows neither an underpayment nor overpayment, the case is 
closed. If the delinquent original return is filed post-assessment (a “reconsideration” 



return) and shows a balance due, the examiner recalculates the tax and assessment 
amount, and if the deficiency is below a set amount, it is allowed without more; if above 
the set amount, the recalculation must be supported by Form W-2, W-2G, or 1099. IRM 
5.18.1.9.137. The AFSR tax examiner abates the prior assessment and issues a 
recalculated notice of deficiency. De minimis outstanding balances are simply written off 
and the associated cases closed. 

The ASFR units are interested in preserving the income item and other items on the 
ASFR in the face of taxpayers’ delinquent original returns that omit or underreport 
income. Thus, where a taxpayer files a delinquent original return between the 30 day 
letter and a notice of deficiency, rather than either accepting the income amount as 
reported or forwarding the return for examination, the ASFR units are considering 
issuing a notice of deficiency for the unreported or underreported income. The 
deficiency would be determined using IRP information for income, while deductions and 
filing status would come from the delinquent original return./1/ Similarly, for a taxpayer 
who files a delinquent original return during the 90 days after the notice of deficiency yet 
does not timely petition the Tax Court, the ASFR units would like to be able to assess 
the original deficiency, as opposed to recalculating the deficiency on account of the 
taxpayer’s delinquent original return. 

LAW AND ANALYSIS 

Sections 6020(b) and 6013 

Section 6020(b)(1) provides that the Service may execute a return for a taxpayer who 
fails to make any return required by any internal revenue law or regulation at the time 
prescribed, or who makes, willfully or otherwise, a false or fraudulent return. Preparing a 
section 6020(b) return, however, does not allow the Service to assess without 
deficiency procedures if the tax is a type subject to deficiency procedures. See Spurlock 
v. Commissioner, 118 T.C. 155, 161 (2002). 

The execution of a section 6020(b) return will not start the running of the period of 
limitations on assessment and collection without assessment. I.R.C. section 6501(b)(3). 
Accordingly, until the taxpayer files his own return, there will be no deadline by which 
the Service must assess the tax or file a suit to collect without assessment. Once the 
Service chooses to assess the tax, however, a 10-year period of limitations on collection 
begins. I.R.C. section 6502(a)(1). 



Section 6013 provides that persons who are married at the end of a taxable year may 
choose to file either separate or joint federal income tax returns for that year. Section 
6013(b)(1) permits married taxpayers, who have previously reported their income for 
any particular year on separate returns, thereafter to take advantage of the joint filing 
rates by simply filing a joint return for that year so long as they do so within the time 
limits specified in section 6013(b)(2). Under section 6013(b)(2)(A), no subsequent joint 
return can be filed more than three years after the date the return for a particular year 
would normally be due. See IRM 5.18.1.9.154.1(4). The Tax Court has held that section 
6020(b) returns filed separately on behalf of married taxpayers are not returns 
taxpayers file within the meaning of section 6013(b)(1) and, therefore, the Service 
making a section 6020(b) return does not foreclose taxpayers from electing joint filing 
status at any subsequent time. See Millsap v. Commissioner, 91 T.C. 926 (1988), acq. 
in result 1991-2 C.B. 1; see also Phillips v. Commissioner, 851 F.2d 1492 (D.C. Cir. 
1988), aff’g in part and rev’g in part, 86 T.C. 433 (1986). 

Examinations Under Section 7602 

Section 7602(a) empowers the Service to examine “any books, papers, records, or 
other data” which may be relevant for four specific purposes, one of them being the 
making of a return where none has been made. Section 7605(a) authorizes the Service 
to set the time and place of examination, and section 7605(b) prohibits “unnecessary 
examination[s]” and more than one inspection of a taxpayer’s books of account for the 
same taxable period unless necessary. 

Although the Code does not define “examination” (or “audit,” for that matter), nor are we 
aware of any meaningful official agency/2/ or judicial definition, we believe it necessarily 
involves the Service examining a taxpayer’s “books, papers, records, or other data.” 
The Service’s determination of a liability made without examining books and records (or 
the like) is not an examination. Our interpretation is consistent with the Service’s de 
facto approach to what qualifies as an examination. See, e.g., Publication 3114, 
Compliance Check, Audit, Examination, or Review? (informing taxpayers that “[a]n 
examination is an inspection of an individual’s or entity’s books and records”). Because 
the ASFR Program as currently in force or as it may be changed does not and would 
not involve an examination of a taxpayer’s books and records other than potentially a 
very limited review of supporting records that a taxpayer voluntarily submits in response 
to a discrepancy or similar inquiry, operation of the program is not an examination for 
purposes of sections 7602(a) and 7605(b). As indicated, even a review of records in 
these circumstances — assuming it’s a relatively simple review — does not rise to the 



level of an examination./3/ See Rev. Proc. 94-68, 1994 C.B. 803, section 4.02(2) (“A 
contact with a taxpayer to verify or adjust a discrepancy between the taxpayer’s income 
tax return and an information return is not an examination, inspection [of the taxpayer’s 
books of account], or reopening [of a closed case].”); Policy Statement P-4-3, IRM 
1.2.1.4.1(2)./4/ 

Delinquent Original Return Filed Subsequent to the 30 Day Letter, but Before the 
Issuance of the Notice of Deficiency 

Section 6201(a)(1) states that “the Secretary shall assess all taxes determined by the 
taxpayer or by the Secretary as to which returns or lists are made under this title.” If a 
taxpayer files a valid delinquent original return after the 30 day letter is issued, but 
before the notice of deficiency is issued, that return should be processed and assessed. 
The criteria for a valid return includes: 1) there must be sufficient data to calculate tax 
liability; 2) the document(s) must purport to be a return; 3) there must be an honest and 
reasonable attempt to satisfy the requirements of the tax law; and 4) the taxpayer must 
execute the return under penalties of perjury. See Beard v. Commissioner, 82 T.C. 766, 
777 (1984), aff’d per curiam, 793 F.2d 139 (6th Cir. 1986). 

Generally, a deficiency is the amount by which the tax imposed exceeds the amount 
shown as the tax by the taxpayer on his return. I.R.C. section 6211. If the excluded 
income items to which you refer result in a deficiency, then the Service must issue a 
notice of deficiency to that taxpayer in order to assess that deficiency. Therefore, if 
there are omissions from the taxpayer’s return resulting in a deficiency to the taxpayer, 
the Service will need to issue a notice of deficiency to take into account the adjustments 
derived from the omissions. 

Delinquent Original Return Filed Subsequent to the Issuance of the Notice of 
Deficiency, but Prior to the Expiration of the 90 Day Period for Filing a Petition 
with the Tax Court. 

If the taxpayer does not petition the Tax Court from the notice of deficiency, the Service 
is entitled to assess the amount determined in the notice of deficiency. I.R.C. section 
6213(c). Pursuant to section 6201(a)(1), the Service is also required to assess all taxes 
determined by the taxpayer on a valid return. Therefore, the Service should first assess 
the amount shown on the taxpayer’s return. If the tax shown on this return is less then 
the correct tax set forth in the notice of deficiency, the Service may generally assess the 
difference between the correct tax as reflected in the notice and the tax shown on the 



return. The Service may only make this incremental deficiency assessment based on 
the adjustments in the notice of deficiency. 

To the extent you are requesting our views concerning a taxpayer’s right to go to the 
Office of Appeals, the procedural rules with respect to appeals are merely directory and 
confer no substantive rights. Houlberg v. Commissioner, T.C. Memo. 1985- 497. We 
recommend that you contact the Office of Appeals for their views concerning how these 
matters should be handled. The taxpayer does have the right to petition the Tax Court 
within 90 days from the issuance of the notice of deficiency. 

If the return at issue is a joint return and one of the taxpayers on the joint return has not 
been sent a notice of deficiency for the year at issue, the Service may assess the 
taxpayer who was not sent a notice of deficiency for the amount listed on the return 
without issuing a notice of deficiency. I.R.C. section 6201(a)(1). If the Service, however, 
determines that the non-receiving taxpayer’s correct tax exceeds the tax shown on the 
return, then the Service must issue a notice of deficiency prior to assessing the 
difference between the correct tax and the tax shown on the return. 

Delinquent Original Return Filed After the Assessment has Been Made 

Section 6404(a) states that the Secretary is authorized to abate the unpaid portion of 
the assessment of any tax or any liability in respect thereof, which is excessive in 
amount. If the items claimed on the return are valid and would reduce the correct tax, 
then ASFR may abate the assessment to reflect the correct tax since the default 
assessment is excessive in amount. As far as appeal rights are concerned, see our 
previous discussion above. 

If the return at issue is a joint return and one of the taxpayers on the joint return has not 
received a notice of deficiency for the year at issue and an assessment has not been 
made for that taxpayer, the Service may assess the taxpayer who has not received a 
notice of deficiency for the amount shown on the return without issuing a notice of 
deficiency. I.R.C. section 6201(a)(1). If the Service, however, determines that the 
taxpayer who has not received a notice of deficiency owes an amount that exceeds the 
amount shown on the return, then the Service has determined a deficiency as to that 
taxpayer and must issue a notice of deficiency for the deficiency amount prior to 
assessing the full amount determined by the Service. 

Extending the Collection Statute Expiration Date 



As discussed previously, the Service making a section 6020(b) return for a married 
taxpayer does not necessarily foreclose taxpayers from later electing joint filing status. 
Therefore, a husband and wife may file a delinquent joint original return reflecting their 
total liability where neither spouse has previously filed a return for a taxable year. If only 
the wife had been assessed under the ASFR program, the husband will become jointly 
liable for all tax reported on the joint return, including any amount for which the wife was 
previously assessed, and the Service should assess the tax against him. As to the 
husband’s account, the CSED for the entire liability runs from the date of the 
assessment against him. If the return reflects any amounts in excess of the wife’s 
original assessment, the Service should also assess that excess amount against her, 
and a new CSED as to the additional amount will begin to run. 

As you have indicated in the incoming request for advice, current Service practice does 
not allow dual CSEDs on accounts. The Service should not effectively extend the CSED 
by abating the original amount of tax assessed under section 6404(a) and then 
reassessing the full amount of tax. We agree with the suggestion that the Service could 
separate the account and track the spouses separately on the Non-Master File. 
Therefore, the Service should be able to use dual CSEDs, one based on the original 
assessment date for the taxpayer assessed under the ASFR program and another 
CSED based on the later assessment date of the jointly filed return. This is a 
programming issue that must be resolved. We would be happy to assist in working with 
your office to resolve this issue. 

Please call Tracey Leibowitz at (202) 622-4940 if you have any further questions. 

FOOTNOTES 

/1/The incoming memorandum suggests that the ASFR units might be inclined to 
disregard or disallow a taxpayer’s reported return items other than income. 

/2/ Although the Service has defined when an “examination” occurs in different contexts 
and for varying purposes, the definitions are not conclusive and not generally instructive 
outside of their contexts. 

/3/We reach our conclusion notwithstanding the Manual’s use of examination 
nomenclature in the ASFR Program context, e.g., IRM 5.18.1.9.72.4(2), which explains 
that the “[30-day] letter notifies taxpayer that SFR action is beginning and taxpayer has 
30 days to respond to proposed Examination report.” 



/4/No bright line exists beyond which a records review becomes an examination, but at 
some point as the number of items at issue grows and correspondingly the volume of 
records produced, the ASFR examiner’s actions will effectively become a campus 
examination. In that case, our conclusions would alter accordingly, at a minimum we 
would need to reconsider them. 

 


